διακοσμητική κεφαλίδα
Το περιοδικό «Θελξινόη» εκδιδόταν στην Κωνσταντινούπολη επί δύο συναπτά έτη (1855-1857) από τον Επαμεινώνδα Ι. Φραγκούδη στο τυπογραφείο του Σ. Ιγνατιάδου. Ο Ε. Ι. Φραγκούδης, που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας, όπου και συνδέθηκε με εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Διονύσιος Σολωμός, θεωρείται ο πρώτος μυθιστοριογράφος της Κύπρου και ένας από τους πρώτους πεζογράφους της Μεγαλονήσου. Το συνολικό έργο του αποτελεί η ρομαντική μυθιστορία Θέρσανδρος, πρωτότυπα διηγήματα καθώς και μεταφράσεις γαλλικών διηγημάτων. Συγκαταλέγεται μαζί με τους Παναγιώτη και Αλέξανδρο Σούτσο, Ιάκωβο Πιτσιπίο και Γρηγόριο Παλαιολόγο στους πρώτους Έλληνες συγγραφείς του πρώτου τετάρτου του 19ου αιώνα.

Η «Θελξινόη» είναι περιοδικό ποικίλης ύλης, που εκδίδεται μηνιαία σε φυλλάδια τριάντα δύο σελίδων και περιλαμβάνει δεκαεξασέλιδο παράρτημα εκδιδόμενο δύο φορές το μήνα. Το κύριο σύγγραμμα πραγματεύεται τους εξής τομείς: α) μελέτες ιστορικές, πολιτικές και εκκλησιαστικές, β) βιογραφίες, γ) φιλολογία, δ) βιβλιογραφία, ε) επιστήμη, στ) φυσική ιστορία, ζ) περιηγήσεις, η) διηγήματα ιστορικά και θ) σύμμικτα. Το παράρτημα πραγματεύεται μυθιστορήματα πρωτότυπα ή μεταφρασμένα, παραδόσεις δημώδεις και διηγήματα. Η ετήσια συνδρομή για το σύγγραμμα και το παράρτημα ανερχόταν στις 80 και 50 δραχμές αντιστοίχως, ενώ η εξαμηνιαία στις 45 και 30 δραχμές.

Το περιοδικό δεν είναι αποκλειστικά λογοτεχνικό, καθώς βασικός στόχος του εκδότη είναι, μέσω του εμπλουτισμού του με εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, να διευρύνει τις γνώσεις του μη εξειδικευμένου αναγνώστη. Ανάμεσα στους συγγραφείς ξεχωρίζουν οι: Ξ. Λάνδερερ, Δ. Σολωμός, Θ. Γ. Ορφανίδης, Η. Τανταλίδης, Χ. Φιλητάς και Γ. Κανελλίδης.

Μιχαλά Μυρτώ, Σταυροπούλου Αθηνά, Τζελέπη Ευφροσύνη, 2008